pungi de plastic

Pungi de plastic si dependenta de ele

Pungi de plastic. Realitatea vorbeste de la sine. Odata obisnuiti sa ne ”dotam” buzunarele, posetele si sertarele cu rezerve serioase de pungi plastic, cu greu ne mai vine sa renuntam la ele. Sunt ieftine, rezista foarte bine la umezeala, nu se rup, le putem reutiliza de cate ori dorim si chiar le putem recicla. Totul depinde de bunavointa si uneori de creativitatea noastra.

Ca alternative ne raman totusi sacosele din materii prime biodegradabile sau cele din tesaturi textile. Insa cel putin pentru moment, suntem convinsi ca eternele pungi de plastic reprezinta cea mai buna alegere pentru noi, fie ca ne situam in ”clasa” retailer-ilor, fie intr-a consumatorului de rand.

Motivele sunt destul de intemeiate si arata astfel:

Sacosele din polietilena sunt mai ”prietenoase” cu ambientul

Sa luam exemplul ”rivalelor” dintotdeauna, pungi de plastic, vs. cele de hartie. Nimeni nu contesta faptul ca durata de descompunere a hartiei este inferioara cu mult timpului in care se descompun masele plastice, incluse derivatele.

Insa inainte sa catalogam sacosele din polietilena drept poluatoare, ce-ar fi sa ne gandim ca pentru fabricarea lor nu este sacrificat nici macar un singur copac? Este drept ca majoritatea amabalajelor din hartie provin din reciclare. Insa la origini, acestea nu ar putea exista fara taierea copacilor.

Pungi de plastic, ele au nevoie de mai putina energie pentru fabricare

Daca vine vorba despre energia consumata ca urmare a procesului de fabricare, lucrurile nu stau foarte diferit in privinta rentabilitatii. Potrivit informatiilor furnizate de cercetatori, producerea sacoselor de polietilena implica un consum energetic minor.

Unul dintre studii a fost efectuat recent, de catre agentia EPA (US Environmental Protection Agency). Concluziile au confirmat ca necesarul de energie este cu 40 % mai mic in cazul producerii pungilor de plastic. Totodata, aceasta genereaza cu 80 % mai putine reziduuri solide decat procesul finalizat cu obtinerea sacoselor din hartie.

Intr-o postare viitoare, va dam posibilitatea sa descoperiti si alte avantaje pe care le ofera sortimentul de pungi plastic.