Pungile de plastic pentru promovare.
Pungile de plastic folosite mai des vara. Este sezonul reducerilor si al evenimentelor promotionale!
De aceea, ne-am gandit sa impartasim cu voi cateva dintre miturile urbane ce inconjoara pungile de plastic.
#1: Pungile de plastic biodegradabile se descompun singure in tomberoane.
Adevar: Pentru a se descompune, pungile de plastic biodegradabile trebuie trimise in spatii industriale special amenajate in acest scop, nu in gropi de gunoi comunale.
Gestionarea acestor deseuri biodegradabile ramane o problema greu de rezolvat in Romania.
De asemenea, facilitatile pentru prelucrarea lor nu sunt suficient dezvoltate pentru a acoperi necesitatile reale din prezent iar din aceasta cauza multe dintre deseurile biodegradabile colectate raman in gropile de gunoi comunale neputand fi astfel reciclate.
#2: Pentru cei ce locuiesc in apropiere de apa (mare, rau, lac etc), pungile de hartie sunt o solutie prietenoasa cu mediul ce ajuta la protejarea organismelor acvatice.
Adevar: Din moment ce producerea de pungi din hartie are un impact mai nociv asupra mediului inconjurator (emisii toxice in apa, aer si la sol) in comparatie cu pungile de cumparaturi din plastic, acestea nu reprezinta o solutie viabila.
#3: Rata redusa de reciclare a pungilor de plastic este o dovada clara a esecului acestui demers.
Adevar: Reciclarea este o solutie reala deoarece pungile de plasic sunt 100% reciclabile; insa nu toata lumea stie acest lucru si in plus nu exista centre de reciclare disponibile in toate comunitatile.
#4: Reciclarea pungilor de plastic este foarte costisitoare.
Adevar: Pretul platit este intr-adevar mare in cazul lipsei de centre de reciclare corespunzatoare. Acest procedeu ajuta la economisirea resurselor si reduce cantitatea de materiale ajunse in gropile de gunoi.
Este important de mentionat ca reciclarea a 500 de grame de plastic consuma ce 91% mai putina energie fata de reciclarea aceleiasi cantitati de hartie.
#5: Nu exista cerere de produse din plastic reciclat.
Adevar: In prezent exista o piata a produselor din plastic reciclat care nu exista in urma cu 20 de ani.
Mai mult, din punct de vedere al costurilor este mai ieftina folosirea plasticului reciclat fata de producerea de la zero a unor noi produse.