Importanta reciclarii. Tu stii de ce e important sa reciclezi?
Reciclarea are un impact pozitiv atat asupra mediului inconjurator, cat si asupra oamenilor. Este una dintre cele mai usoare si eficiente actiuni pe care le putem face pentru a ne asigura o viata mai buna.
Cantitatea de deseuri pe care o produce omenirea este din ce in ce mai mare. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii cumpara din ce in ce mai multe produse. Iar cumparand din ce in ce mai multe produse este necesar si sa se produca mai multe produse.
Implicit, sa se ridice mai multe fabrici si sa se mareasca timpul de functionare a acestora.
Un alt motiv este cresterea populatiei intr-un ritm alarmant. Populatie care, desigur, consuma si produce diverse lucruri. Iar cum viata capata un ritm din ce in ce mai alert, in care toata lumea este pe fuga, stilul de viata majoritar este unul concentrat mai mult pe nevoia oamenilor de supravietuire.
Adica pe mancaruri gata preparate si impachetate in ambalaje care pot fi usor manipulate chiar si in drum spre serviciu, produse cat mai ingenioase care sa scurteze timpul de asteptare sau de pregatire al unor sarcini zilnice si asa mai departe. Produse care sunt create doar cu gandul la a usura viata oamenilor, nu cu gandul la a produce inteligent, fara materiale care dauneaza mediului inconjurator.
Aceste materiale care nu se degradeaza ajung sa atace mediul inconjurator. Iar mediul inconjurator ataca la randul sau oamenii. Cunosti prea bine problema calitatii aerului din unele orase mari de la noi din tara.
Chimicale periculoase si gaze cu efect de sera sunt eliminate in aer din gropile de gunoi de la marginile oraselor. Se distrug habitate si se accelereaza incalzirea globala datorita taierii excesive a padurilor. In plus, se foloseste foarte multa energie atunci cand trebuie prelucrate produse din materiale pure. Reciclarea este mult mai eficienta si mult mai economica, protejand mediul inconjurator si ridicand calitatea vietii.
Cum sa reciclezi corect
Cel mai simplu este sa reciclezi sticla, hartia si plasticul. Atunci cand ai in oras campanii speciale poti opta si pentru reciclarea becurilor arse, a bateriilor folosite si a dozelor de aluminiu. In unele locuri gasesti chiar campanii de colectare a uleiului folosit!
Hartia si cartoanele se recicleaza cel mai usor. Tot ce trebuie sa faci este sa le depozitezi in cutii sau in plase pana cand esti gata sa le duci la tomberoanele dedicate reciclarii. Ce e important sa tii minte este ca cel mai bine ar fi ca acestea sa nu fie patate de grasime sau ulei, deoarece atunci s-ar putea sa nu mai fie bune pentru reciclare.
Cel mai simplu este sa golesti sticlele de plastic de orice continut, sa le „rulezi” cat de bine poti si sa le pui dopul inapoi. Astfel nu ocupa prea mult spatiu si nu te vor incurca prin casa.
Sticlele de sticla trebuie si ele golite de orice continut si stranse ori in lazile speciale in care le-ai achizitionat ori intr-o plasuta – una din material textil, recomandam noi – pentru a le transporta usor pana la tomberoanele special inscriptionate. Cel mai interesant lucru este ca sticla se poate recicla la infinit!
Sticla se poate recicla la infinit!
Sticla este unul din materialele 100% reciclabile si poate fi reciclata de nenumarate ori fara a-si pierde calitatea sau puritatea – acel aspect transparent.
Sticla este facuta din nisip, carbonat de sodiu – un fel de sare, calcar si alte materiale asemanatoare. De aceea se poate recicla foarte usor. Iar sticla reciclata este oricum parte din „reteta” pentru producerea sticlei, deci cu cat se recicleaza mai multa sticla cu atat mai putine materiale prime din natura sunt folosite!
Desigur, vorbim de sticla folosita la producerea celebrelor sticle de sticla, borcane sau alte recipiente pentru mancare. Geamurile termopane sau geamurile pentru cuptoare sunt fabricate printr-un alt proces. Dar acelea nici nu produc atat de multe deseuri!
Asadar, nu te sfii, alege sa reciclezi materialele precum sticla, hartia si plasticul. Tot ce trebuie sa faci este sa le depozitezi in orice altceva decat pungi de plastic si sa le duci cand ai timp la tomberoanele de colectare. Si nu uita, cu cat mai multa sticla reciclezi cu atat mai multa sticla se poate produce intr-un mod care nu afecteaza mediul inconjurator!